Verklaring van Iwan Dirks

Hier een verklaring van Iwan Dirks, die bevestigt onder welke omstandigheden werd gewerkt met Biomos. Ook verklaart hij dat werd verteld dat Biomos een onschuldige bacterie is. Zijn conclusie: er was te weinig productkennis.

 

Bij deze wil ik als eerst mijzelf voorstellen. mijn naam is Iwan Dirks. Ik ben een oud-collega van Jaco van Heijst.

Ik ben in 2006 in dienst gekomen bij de gemeente Rotterdam op begraafplaats Hofwijk, afdeling buitendienst. Hier ben ik 2 jaar werkzaam geweest en heb hierbij mijn diploma hovenier niveau 2 behaald. Herna ben ik voor 1,5 jaar werkzaam geweest op de openbare begraafplaats Crooswijk.

Op Hofwijk leerde ik het product Biomos kennen. Hier werd over uitgelegd op de werkvloer dat het een biologisch product is, bestaande uit bacteriën. Dit product zou geen kwaad kunnen voor de gezondheid en natuurfauna, maar wel effectief zijn op meerdere ondergronden als steen, hout en dergelijke. Er zouden geen beschermende middelen nodig zijn om dit product te verwerken daar het biologisch was. Er werd 2 keer per jaar met dit product gewerkt om de grafmonumenten, urnenmuren en tuinmeubulair vrij te houden van mosbegroeiing en algvorming. Om het product te verwerken werd  gebruik gemaakt van een mobiele vloeistoftank die de vloeistof gelijkmatig onder hoge druk verspreidde. Op deze machine was geen lage druk mogelijk en naar mijn weten ook niet nodig. de mengverhouding die opgegeven werd was 1:10, als aangegeven op het etiket. De instructies werden mondeling overgebracht en vervolgens opgevolgd. Naar mijn mening is er geen opzettelijk kwaad in het spel geweest. Er is denk ik echter wel te weinig productkennis opgedaan en voorgedragen waardoor er nu gevolgschade is ontstaan. In de 1,5 jaar dat ik op begraafplaats Crooswijk heb gewerkt kan ik mij niet herinneren dat er met biomos werd gewerkt. Dit omdat er simpelweg teveel achterstallig werk op deze begraafplaats was om daar tijd voor vrij te maken. Bij deze ben ik bereid dit onder ede te verklaren. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 06-19924563 en hoop u hiermede voldoende geinformeerd te hebben.

Vriendelijke groet,

Iwan Dirks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *