Bij landbouw het meeste risico op beroepsziekte


De overheid heeft op maandag 14 mei 2018 een nieuwe campagne gelanceerd over werken met beroepsziekten en de risico’s, en hoe je dit eventueel kan voorkomen.
Gebleken is dat er in de landbouw de meeste kans is om een beroepsziekte op te doen. Het is een riskante sector waar grote gezondheidsrisico’s kunnen worden opgelopen.

Ieder jaar een nationale enquete over arbeidsomstandigheden

Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2016 die wordt uitgevoerd door TNO en het Centraal Bureau voor Statistiek. TNO organiseert al sinds 2003 ieder jaar zo’n enquete met een complete vragenlijst. 

Werken met gevaarlijke stoffen is geen bijzonderheid meer, ruim 1 miljoen Nederlanders krijgen hier op hun werk mee te maken. Dit leidt zelfs tot bijna 3000 sterfgevallen per jaar. Een aantal dat ieder jaar groeit.

Volgens de NEA zijn dit de grootste risicogroepen:

  1. landbouw
  2. industrie
  3. gezondheid- en welzijnssector

Aandeel beroepsziekten in landbouw hoger

Bij 1 op de 500 werknemers wordt een beroepsziekte door gevaarlijke stoffen vastgesteld, zo blijkt uit de enquete. Het gaat om 4 groepen ziekten:

  • kanker
  • astma (en COPD)
  • contacteczeem
  • infectieziekten

Bij de sector landbouw is het risico zelfs 4 keer zo hoog, 1 op de 250 werknemers die slachtoffer wordt van een beroepsziekte. Vooral door het werken met bestrijdingsmiddelen komen werknemers in de landbouw meer in aanraking met kankerverwerkkende stoffen en bestrijdingsmiddelen. Ook worden werknemers in de landbouw vaker blootgesteld aan uitlaatgassen. Ook laswerkzaakheden dragen hier een steentje aan bij.

Meer informatie Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen

 

Overzicht welke beroepsziekten voorkomen

Op deze website vind u een overzicht van alle beroepsziekten.